Well-being: Η απόλυτη ανάγκη της εποχής

Το well-being (ευημερία) είναι η εμπειρία της υγείας, της ευτυχίας και της ευεξίας. Περιλαμβάνει καλή ψυχική υγεία, υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή, αίσθηση νοήματος ή σκοπού και ικανότητα διαχείρισης του στρες. Γενικότερα, η ευεξία είναι απλώς να νιώθεις καλά. 

Μπορείτε πραγματικά να βελτιώσετε την ευημερία σας; 

Η αύξηση της ευημερίας σας είναι απλή αλλά δεν είναι πάντα εύκολη. Υπάρχουν πληθώρα δεξιοτήτων που μπορείτε να αναπτύξετε. Για να καταλάβετε ποια μέρη του well-being είναι πιο σημαντικά για εσάς και να καταλάβετε πώς θα χτίσετε δεξιότητες γύρω από αυτό συνήθως απαιτεί κάποια επιπλέον βοήθεια.   

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να βελτιωθεί η ευημερία ενός ανθρώπου; 

Συνήθως, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν με συνέπεια τεχνικές που βασίζονται στην επιστήμη για τη βελτίωση της ευεξίας ή της συναισθηματικής ευεξίας, αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα αρκετά γρήγορα. Μελέτες δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις μέσα σε πέντε εβδομάδες. Επιμονή και υπομονή! 
Εάν αισθάνεστε καλύτερα μετά από πέντε εβδομάδες, μην τα παρατήσετε εκεί! Γιατί; Λοιπόν, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι εάν σταματήσετε να τρώτε υγιεινά και επιστρέψετε στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, τότε θα καταλήξετε εκεί που ξεκινήσατε. Αποδεικνύεται ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει για διαφορετικούς τύπους ευημερίας. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τα οφέλη που αποκομίζετε, θα πρέπει να συνεχίσετε να συμμετέχετε σε πρακτικές τόνωσης της ευημερίας για να διατηρήσετε τις δεξιότητές σας. Επομένως, είναι πολύ χρήσιμο να έχετε στρατηγικές και εργαλεία που σας βοηθούν να τηρείτε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας — για παράδειγμα, ένα σχέδιο ευτυχίας και ευεξίας ή δραστηριότητα τόνωσης της ευημερίας που μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε σε όλη σας τη ζωή.   

Από πού προέρχεται η ευημερία; 

Η ευημερία αναδύεται από τις σκέψεις, τις πράξεις και τις εμπειρίες σας – τα περισσότερα από τα οποία έχετε τον έλεγχο. Για παράδειγμα, όταν σκεφτόμαστε θετικά, τείνουμε να έχουμε μεγαλύτερη συναισθηματική ευεξία. Όταν επιδιώκουμε ουσιαστικές σχέσεις, τείνουμε να έχουμε καλύτερη κοινωνική ευημερία. Και όταν χάνουμε τη δουλειά μας – ή απλώς τη μισούμε – τείνουμε να έχουμε χαμηλότερη ευημερία στο χώρο εργασίας. Αυτά τα παραδείγματα αρχίζουν να αποκαλύπτουν πόσο ευρεία είναι η ευημερία και πόσοι διαφορετικοί τύποι ευημερίας υπάρχουν.   Επειδή η ευημερία είναι μια τόσο ευρεία εμπειρία, ας την αναλύσουμε στους διαφορετικούς τύπους της.   

4 κύριοι τύποι ευημερίας 

Συναισθηματική ευεξία. Η ικανότητα να ασκείς τεχνικές διαχείρισης του στρες και χαλάρωσης, να είσαι ανθεκτικός, να τονώνεις την αγάπη για τον εαυτό σου και να δημιουργείς συναισθήματα που οδηγούν σε καλά συναισθήματα. 
Σωματική Ευεξία. Η ικανότητα βελτίωσης της λειτουργίας του σώματός σας μέσω της υγιεινής ζωής και των καλών συνηθειών άσκησης. Κοινωνική Ευημερία. Η κοινωνική ευημερία αποτελείται από 2 πτυχές: Την ικανότητα να επικοινωνείτε, να αναπτύσσετε ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους και να διατηρείτε ένα δίκτυο υποστήριξης που σας βοηθά να ξεπεράσετε τη μοναξιά. Όπως και  την ικανότητα να συμμετέχετε ενεργά σε μια ακμάζουσα κοινότητα, πολιτισμό και περιβάλλον.
Ευημερία στο χώρο εργασίας. Η ικανότητα να επιδιώκεις τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τον σκοπό της ζωής σου για να αποκτήσεις νόημα, ευτυχία και εμπλουτισμό επαγγελματικά.   

Για να χτίσετε τη συνολική σας ευημερία, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλοι αυτοί οι τύποι λειτουργούν σε κάποιο βαθμό. Σκεφτείτε το ως εξής: Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο. Ο κινητήρας σας λειτουργεί άψογα, και ίσως και το κιβώτιο ταχυτήτων σας να λειτουργεί αρκετά καλά, αλλά τα φρένα σας δεν λειτουργούν. Επειδή τα φρένα σας δεν λειτουργούν, δεν έχει σημασία πόσο καλά λειτουργεί ο κινητήρας σας – θα συνεχίσετε να έχετε ακόμη να αντιμετωπίσετε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, απειλητικό για τη ζωή σας.
Το ίδιο ισχύει και για την ευημερία σας. Εάν όλα τα άλλα στη ζωή σας πάνε τέλεια, αλλά αισθάνεστε μοναξιά ή τρώτε ανθυγιεινά, άλλοι τομείς της ζωής σας θα επηρεαστούν και πιθανότατα δεν θα αισθάνεστε τόσο καλά όσο θα θέλατε.  


Επειδή κάθε μέρος της ευημερίας είναι σημαντικό για τη συνολική αίσθηση της ευεξίας σας, ας μιλήσουμε για το πώς να δημιουργήσετε κάθε τύπο ευεξίας:   

Συναισθηματική ευεξία. Για να αναπτύξουμε συναισθηματική ευεξία, πρέπει να χτίσουμε συναισθηματικές δεξιότητες – δεξιότητες όπως η θετικότητα, η ρύθμιση των συναισθημάτων και η επίγνωση, για παράδειγμα. Συχνά, χρειάζεται να χτίσουμε μια ποικιλία από αυτές τις δεξιότητες για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ποικιλία καταστάσεων που συναντάμε στη ζωή μας. Όταν έχουμε χτίσει αυτές τις δεξιότητες συναισθηματικής ευεξίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το άγχος, να χειριστούμε τα συναισθήματά μας ενόψει των προκλήσεων και να ανακάμψουμε γρήγορα από τις απογοητεύσεις. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας λίγο περισσότερο, να είμαστε πιο ευτυχισμένοι και να επιδιώκουμε τους στόχους μας λίγο πιο αποτελεσματικά.   

Ακολουθούν ορισμένες από τις δεξιότητες που η έρευνα προτείνει ότι συμβάλλουν στη συναισθηματική ευεξία:  
Δεξιότητες Ευτυχίας
Δεξιότητες Ενσυνειδητότητας
Δεξιότητες Θετικής Σκέψης
Δεξιότητες Ανθεκτικότητας
Σωματική Ευεξία. 
Για να αναπτύξουμε τη σωματική μας ευεξία, πρέπει να γνωρίζουμε πώς είναι μια υγιεινή διατροφή και ρουτίνα άσκησης, ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικές στρατηγικές στην καθημερινή μας ζωή. Όταν βελτιώνουμε τη σωματική μας ευεξία, όχι μόνο αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά η νέα μας υγεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών ασθενειών, να θεραπεύσει το έντερό μας, να ενισχύσει τη συναισθηματική μας ευεξία και να περιορίσει τον αριθμό των προκλήσεων υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας. 

Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη σωματική σας ευεξία:  
Τρώγοντας για Υγεία
Αποτοξίνωση του Σώματος σας
Διόρθωση Διατροφικών Ελλείψεων
Αφαίρεση πλαστικού από το σπίτι σας  

Κοινωνική Ευημερία. Για να αναπτύξουμε την κοινωνική ευημερία, πρέπει να οικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες, όπως η ευγνωμοσύνη, η καλοσύνη και η επικοινωνία. Οι κοινωνικές δεξιότητες μας διευκολύνουν να έχουμε θετικές αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, βοηθώντας μας να νιώθουμε λιγότερο μόνοι, θυμωμένοι ή αποκομμένοι. Όταν έχουμε αναπτύξει την κοινωνική μας ευημερία, νιώθουμε πιο ουσιαστικά συνδεδεμένοι με τους άλλους.   

Ακολουθούν ορισμένες από τις δεξιότητες που η έρευνα προτείνει ότι συμβάλλουν στην καλύτερη κοινωνική ευημερία:   

Εξάσκηση της ευγνωμοσύνης (για παράδειγμα με ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης)
Χτίζοντας ουσιαστικές κοινωνικές συνδέσεις
Διαχείριση της σχέσης σας με την τεχνολογία 

Για να αναπτύξουμε την κοινωνική ευημερία, πρέπει να χτίσουμε δεξιότητες που μας κάνουν να νιώθουμε διασυνδεδεμένοι με όλα τα πράγματα. Πρέπει να γνωρίζουμε πώς να υποστηρίζουμε το περιβάλλον μας, να οικοδομούμε ισχυρότερες τοπικές κοινότητες και να καλλιεργούμε μια κουλτούρα συμπόνιας, δικαιοσύνης και καλοσύνης. Αυτές οι δεξιότητες μας βοηθούν να νιώθουμε σαν να είμαστε μέρος μιας ακμάζουσας κοινότητας που υποστηρίζει πραγματικά ο ένας τον άλλον και τον κόσμο γενικότερα. Όταν καλλιεργούμε την κοινωνική ευημερία, νιώθουμε ότι είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας και ζούμε ευτυχισμένοι. 

Ζώντας βάσει προσωπικών και κοινωνικών αξιών
Δημιουργία ενός σπιτιού χωρίς πλαστικά
Κάνοντας θετικές επιπτώσεις στις ζωές των άλλων ανθρώπων 
Καλοσύνη 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η οικοδόμηση κοινωνικής ευημερίας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε συναισθηματική ευεξία. Όταν αισθανόμαστε κοινωνικά συνδεδεμένοι, τείνουμε επίσης να νιώθουμε καλύτερα, να έχουμε περισσότερα θετικά συναισθήματα και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις. 

Ευημερία στο χώρο εργασίας. Για να αναπτύξουμε την ευημερία στο χώρο εργασίας, πρέπει να χτίσουμε δεξιότητες που μας βοηθούν να επιδιώξουμε αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εμάς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την οικοδόμηση επαγγελματικών δεξιοτήτων που μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους της ζωής μας και μας βοηθούν να εκδηλωνόμαστε πιο ενεργά, αλλά περιλαμβάνει επίσης πράγματα όπως το να ζούμε τις αξίες μας και να διατηρούμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αυτές οι δεξιότητες μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε περισσότερο τη δουλειά μας, βοηθώντας μας να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, με κίνητρα και επιτυχημένοι στην εργασία. Όταν έχουμε αναπτύξει την ευημερία στο χώρο εργασίας, η δουλειά μας, και επομένως κάθε μέρα, έχει μεγαλύτερη σημασία. 

Εδώ είναι μερικές από τις βασικές δεξιότητες που χρειάζεστε για την ευημερία στο χώρο εργασίας:  
Διατήρηση της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Εύρεση του Σκοπού σας
Επειδή ξοδεύουμε πολύ χρόνο στη δουλειά, η οικοδόμηση της ευημερίας στο χώρο εργασίας μας έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική ευημερία μας.   

Ποιος ωφελείται περισσότερο από την οικοδόμηση ευημερίας; 

Δεν βιώνουν όλοι τα ίδια οφέλη από την οικοδόμηση της ευημερίας τους. Για παράδειγμα, πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι όσο περισσότερα κίνητρα έχετε για να αναπτύξετε δεξιότητες ευεξίας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το να έχεις δεξιότητες όπως η νοοτροπία ανάπτυξης ή μια θετική στάση μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να χτίσεις πιο εύκολα τις άλλες δεξιότητές σου για την ευημερία. Προτείνεται λοιπόν οι άνθρωποι να χτίσουν πρώτα αυτές τις δεξιότητες και έτσι να χτίσουν τους άλλους τύπους πιο εύκολα.   Επιπλέον, η οικοδόμηση δεξιοτήτων ευεξίας είναι ίσως ότι πιο ωφέλιμο για άτομα που δυσκολεύονται περισσότερο, ιδιαίτερα αν έχουν υποστεί πρόσφατα κάτι αγχωτικό. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χτίσετε ευημερία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγαλύτερος επειδή υπάρχει περισσότερος χώρος για βελτίωση. 

Η ευημερία δεν χτίζεται ως δια μαγείας. 

Λάβετε υπόψη ότι χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να χτίσετε οποιοδήποτε νέο σύνολο δεξιοτήτων. Είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές με τον εαυτό σας σχετικά με το τι μπορείτε εύλογα να επιτύχετε σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Το να έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορεί να σας οδηγήσει να τα παρατήσετε πριν πετύχετε τους στόχους σας. Επομένως, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ευημερία σας, να το τηρήσετε και να κάνετε μικρές ενέργειες κάθε μέρα που προσθέτουν μεγάλες βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου. Η ανάπτυξη της ευημερίας σας είναι μια δια βίου επιδίωξη, αλλά αξίζει τον κόπο.   


Πηγές : Davis, T. S., et al. (2013). Look on the bright side: Effects of positive reappraisal training on psychological health. Society for Personality and Social Psychology, Emotion Pre-Conference. New Orleans, LA. Tamir, M., et al. (2007). “Implicit theories of emotion: Affective and social outcomes across a major life transition.” Journal of Personality and Social Psychology 92(4): 731-744. Layous, K. and S. Lyubomirsky (2012). The how, who, what, when, and why of happiness: Mechanisms underlying the success of positive interventions. Light and dark side of positive emotion J. Gruber and J. Moskowitz. Oxford, Oxford University Press. Troy, A. S., et al. (2010). “Seeing the silver lining: Cognitive reappraisal ability moderates the relationship between stress and depressive symptoms.” 

Καλάθι αγορών
Scroll to Top